Peste trei sferturi din ţiţeiul extras din cele mai mari rezerve africane a luat, anul trecut, drumul Europei. Sursa: REUTERS
Miza impunerii unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei este petrolul, pe care Occidentul vrea să pună mâna cu orice preţ, a acuzat liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, într-un interviu acordat miercuri unei televiziuni din Turcia. Oficialii NATO discută azi, la Bruxelles, un proiect de închidere a spaţiului aerian libian pentru a bloca raidurile lansate de aviaţia militară asupra poziţiilor controlate de insurgenţa anti-Gaddafi.
"Dacă iau o astfel de decizie, aceasta va servi Libiei, deoarece poporul libian va afla în cele din urmă adevărul, şi anume că Occidentul vrea să preia controlul ţării şi să îi fure petrolul", a declarat colonelul în interviul pentru postul TRT TV. Impactul crizei libiene asupra pieţei petrolului a fost unul semnificativ. Barilul a atins un preţ alarmant imediat ce exporturile de ţiţei ale Libiei au fost blocate de forţele rebele care au preluat controlul majorităţii terenurilor petrolifere, concentrate în bazinul Sirt.
Ţiţeiul libian, în cifre
Libia are cele mai mari rezerve de petrol din Africa, 46,4 miliarde de barili, fiind urmată de Nigeria şi Algeria, potrivit mă su rătorilor din ianuarie 2011. Anul trecut, statul libian a avut o producţie medie de 1,65 milioane de barili pe zi, din care peste 1,5 milioane au mers la export. Aproximativ trei procente din exportul zilnic era destinat pieţei americane, potrivit datelor Agenţiei pentru Energie a SUA.
Americanii importă însă petrol din Libia doar de şapte ani, după ridicarea sancţiunilor impuse regimului Gaddafi de către Naţiunile Unite începând cu 1993. Grosul exporturilor de petrol a mers către Italia, cu care Muammar Gaddafi semnase un tratat de prietenie în 2008, devenit nul după agravarea violenţel