Gazele intestinale in exces si balonarea sunt neplacute pentru oricine, insa, daca stii care anume alimente determina mai multe probleme in aceasta privinta le poti evita macar in momentele in care te afli in public.
O productie exagerata de astfel de gaze poate sa apara si din alte motive, printre acestea numarandu-se "inghitirea" a prea mult aer, odata cu mancarea, schimbari in alimentatie - cum ar fi cresterea aportului de fibre prin produse care baloneaza, intoleranta la anumite alimente sau dificultatea in a digera unele preparate.
Everydayhealth.com iti arata cateva dintre alimentele care provoaca balonare. De asemenea, daca respecti cateva reguli, cum ar fi sa mananci incet sau sa nu vorbesti in timp ce mananci, poti reduce disconfortul.
1. Legume
Zaharurile din unele legume pot duce la aparitia de gaze intestinale dupa ce sunt digerate. Ceapa si anghinarea contin fructoza, un tip de zahar, in timp ce alt tip de zahar - rafinoza - se gaseste in sparanghel, broccoli, varza, varza de Brussels si altele.
Totodata, cele care contin fibre solubile, cum ar fi mazarea, pot determina aparitia de gaze pe masura ce sunt procesate de intestinul gros. Legumele care contin fibre insolubile ar trebui sa treaca fara sa provoace disconfort.
2. Fructe
Unele fructe contin un alt tip de zahar - sorbitol, care de asemenea cauzeaza gaze in exces. Cele mai rele sunt prunele, merele, piersicile si perele. In plus, si guma de mestecat fara zahar si unele dulciuri contin sorbitol. Iar fructele contin de asemenea si fibre solubile care, odata ajunse in intestinul gros, produc gaze.
3. Alimente bogate in amidon
Acestea contin multi carbohidrati care determina gaze intestinale atunci cand sunt descompusi. Cele mai rele sunt produsele din grau - diverse tipuri de paine, cereale si paste