Pretul actual al titeiului nu reflecta realitatea, iar majorarile din ultima vreme sunt rezultatul violentelor din Orientul Mijlociu care au facut ca piata de profil sa fie condusa de sentimente, sunt de parere reprezentantii unor companii petroliere din Qatar si Kuweit.
“Personal, cred ca ceea ce se intampla este efectul a ceea ce se petrece in Orientul Mijlociu. Nu stiu ce nivel al pretului va fi atins pentru ca nu am un glob de cristal sa ghicesc, insa cred ca tulburarile se vor termina si totul va reveni la normal”, a declarat Khaled Saeed Al Rumaihi, director de explorari in cadrul Qatar Petroleum, prezent la un forum pe tema cooperarii economice dintre Romania si statele Golfului organizat la Bucuresti de Forum Invest.
Pretul petrolului Brent (de referinta) a ajuns la inceputul saptamanii acesteia in jurul a 112 dolari pe baril, dupa ce cu cateva zile inainte atinsese nivelul de 116 dolari. In numai doua luni, pretul petrolului a urcat cu 25 de dolari, ca urmare a tulburarilor din statele nord-africane. La finele lui februarie, barilul de petrol atinsese maximul ultimilor doi ani si jumatate, de 120 de dolari. In iulie 2008, barilul de petrol a ajuns pana la 150 de dolari.
“Nu reprezentam autoritati administrative (…), dar spunem ca urcarea preturilor este o reactie psihologica. (…) Nu este pretul real, este o reactie. Pretul corect ar trebui sa fie pentru toata lumea, nici prea mic, dar nici prea mare”, a spus Ali Abdulla Ahmad, director comercial al Companiei Nationale de Petrol din Kuweit.
Acesta a explicat cresterea preturilor la carburanti si prin prisma dezvoltarii pietelor din China si Brazilia, mari consumatoare de energie, dar si prin cea a violentelor din Orientul Mijlociu.
“Piata este condusa de reactii si de evenimente care contribuie la escaladarea pretului”, a adaugat oficialul companiei de stat din Kuweit. @N_P