Proiectul de lege privind parteneriatul stat-Biserica in domeniul serviciilor sociale a provocat o reactie dura din partea societatii civile, care acuza monopolul in ceea ce priveste serviciile sociale finantate de stat.
Legea initiata de deputatul PD-L Raluca Turcan prevede ca 80% din banii necesari pentru serviciile de asistenta sociala ale Bisericii, actiuni caritabile sau formarea si instruirea voluntarilor sa vina de la stat.
Proiectul, depus inca din aprilie 2009, a fost adoptat in Camera Deputatilor, si a trecut lejer prin comisiile pentru drepturilor omului, comisia pentru munca, familie si protectie sociala si comisia pentru administratie publica. In Senat, proiectul a fost votat cu doar 1 vot impotriva.
Initial, Guvernul a prezentat un punct de vedere negativ argumentand ca proiectul nu are sursa de finantare, iar statul a implementat deja masuri de protectie sociala si ca acestea sunt prevazute intr-o sumedenie de alte legi (legea 272/2004 privind serviciile de zi pentru copiii separati de familie, HG 1434/2004 privind asistenta sociala ca atributie a Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, Ordonanta 68/2003 care precizeaza ca statul poate incheia conventii cu Biserica pentru asigurarea de servicii sociale).
Punctul de vedere al Guvernului a fost modificat insa dupa ce proiectul a fost prezentat sub forma de program national finantat de la bugetul de stat. Deputatul Raluca Turcan sustine ca nu exista nicio contradictie cu legislatia in vigoare.
"(...)Exista mai multe filtre, de la autoritatea locala pana la autoritatea nationala si practic toata finantarea se face intr-un mod cat mai transparent. El pleaca de la identificarea nevoii de la nivel local si se realizeaza un parteneriat cu autoritatea locala si ulterior se depune proiectul la autoritatea nationala", a declarat R