Proprietarii de paduri care fac parte din programul de arii protejate Natura 2000 vor fi despagubiti de stat, in limita a 200 de euro per hectar anual, pentru ca nu pot taia lemnele din padurile pe care le detin.
Potrivit unui proiect de hotarare de guvern realizat de Ministerul Mediului, statul ar fi obligat, conform directivelor europene, sa ofere ajutoare de stat drept compensatii proprietarilor de paduri ale caror parcele se suprapun peste cele din programul "Natura 2000", care prevede protejarea mediului.
Proprietarii persoane fizice si juridice care detin terenuri cu padure care se suprapun partial sau total peste ariile protejate din "Natura 2000" pot beneficia de aceste ajutoare.
Proprietarii trebuie insa sa indeplineasca doua conditii: sa nu detina firme in faliment sau lichidare care sa fi beneficiat de ajutor de la stat pentru salvare si restructurare si impotriva lor sa nu fi fost emisa o decizie de recuperare definitiva a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata.
Proiectul prevede ca ajutorul de stat se acorda proprietarilor de padure in limite de 40 pana la 200 de euro per hectar anual.
Proiectul arata ca, dupa notificarea si acordarea deciziei favorabile din partea Comisiei Europene cu privire la acordarea ajutoarelor, proprietarii de paduri ar urma sa primeasca bani pentru lemnele nerecoltate datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice, necesare pentru acoperirea costurilor reclamate de gestionarea durabila a padurii.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, neacordarea compensatiilor "poate conduce la initierea de numeroase actiuni in instante si castigarea dreptului proprietarilor de paduri de a beneficia, din partea statului, de compensatiile prevazute de legislatia nationala si liniile directoare comunitare,