Branza este unul dintre alimentele cele mai comune, intalnita in toate colturile lumii, iar in ultimii ani in variante din ce in ce mai diferite si chiar mai ciudate.
Spre exemplu, in Suedia este produsa branza din lapte de elan, un kilogram costand 1.000 de dolari americani.
Potrivit Listverse, iata cateva dintre aspectele interesante si fascinante legate de branza.
1. Etimologia
Cuvantul latinesc "caseus" este cel de la care deriva cuvantul "cazeina", care defineste o substanta proteica aflata in lapte si care, prin coagulare, formeaza baza pentru branza.
"Caseus" este radacina si pentru cuvintele care inseamna branza in alte limbi - "cheese" in engleza, "kaas" in olandeza, "kase" in germana, "queijo" in portugheza, "queso" in spaniola.
2. Istoria timpurie
Despre consumul de branza se crede ca a inceput prin anul 8.000 i.Hr., cu mult inainte de dovezile ramase in istorie, dupa ce oile au fost domesticite.
De asemenea, se crede ca branza a fost descoperita in Orientul Mijlociu sau de triburi turcice nomade din Asia Centrala, in cadrul carora alimentele erau in mod frecvent stocate in piei de animale sau organe, pentru transport. Iar laptele pastrat in stomacuri de animale se separa in ceva timp in branza si zer.
3. Dovezi
Cele mai vechi dovezi arheologice ale prepararii branzei, descoperite in morminte ale egiptenilor, dateaza din aproximativ anul 2.000 i.Hr. Branzeturile lor erau foarte sarate si acre - era nevoie de multa sare pentru a conserva acest aliment in acel climat atat de fierbinte, iar in ceea ce priveste textura erau similare branzei cottage sau celei de tip feta.
In privinta branzeturilor din Europa nu era nevoie de atata sare, datorita temperaturilor mai scazute, acest fapt facilitand insa dezvoltarea unor mucegaiuri care of