• "Spatiile avizate temporar vor fi supravegheate de un medic sau un asistent veterinar, care vor aplica marca de sanatate pe carcasa", a precizat Gabriel Ciobanu, purtatorul de cuvant al DSVSA
Primarii din judet care vor sa organizeze centre pentru sacrificarea mieilor inaintea Pastelui pot cere in aceasta perioada un aviz din partea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). "Lumea trebuie sa inteleaga faptul ca nu poti taia mielul pe camp si sa-l vinzi la colt de strada. De aceea, primarii pot solicita un aviz temporar pentru sacrificare, in asa fel incat lucrurile sa se desfasoare si legal, si igienic", a declarat Gabriel Ciobanu, purtator de cuvant in cadrul DSVSA.
Spatiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa dispuna de separare fizica, astfel încât sa nu produca disconfort cumparatorilor, sa aiba spatii special amenajate pentru cazarea animalelor, cu posibilitatea de adapare a acestora, si sa fie alimentate cu apa potabila si apa calda. "Spatiile avizate temporar vor fi supravegheate de un medic sau un asistent veterinar, care vor aplica marca de sanatate pe carcasa", a precizat Gabriel Ciobanu.
Carnea nu poate fi transportata
Carnea provenita din sacrificarile efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare si marcare. Altfel spus, intermediarii sunt eliminati de pe piata deoarece DSVSA interzice si transportul carnii in alte locuri pentru comercializare. Merita mentionat si faptul ca iesenii care cumpara miei vii din targurile autorizate de animale ii pot sacrifica in aceste spatii autorizate temporar. "Anul trecut a fost un singur astfel de spatiu, solicitat de Primaria Iasi la Piata Doi Baieti. Noi avem posibilitatea sa avizam temporar spatii de sacrifi