Cum iarna n-a plecat inca de tot, condimentele sunt mai bine venite ca oricand, punandu-ti sangele in miscare si dandu-ti vitalitatea care nu e tocmai la apogeu in acesta perioada. In plus, multe dintre condimentele si plantele "fara pretentii" au proprietati recunoscute, longevitatea fiind unul dintre efectele secundare benefice.
Uscate sau proaspete, acestea au capacitatea de a face bucatele din farfurie mai aromate, proprietatile lor fiind recunoscute din cele mai vechi timpuri. Studiile nu au venit decat sa le certifice calitatile, redescoperind puterea lor de a imbunatati functionarea creierului sau de a mari vitalitatea, conform Huffington Post.
Ghimbirul te umple de vitalitate
Binecunoscut pentru capacitatea sa de a ameliora starea de greata si voma, ghimbirul calmeaza durerile cauzate de artrita, alina durerile de cap, dar si crampele musculare. Folosit de vechii chinezi sub forma de ceai, el incalzeste organismul, avand chiar puterea de a face raceala sa treaca mai repede.
Pune radacina in apa care fierbe, lasa timp de 10 minute sau chiar mai mult, adauga lamaie si miere si bucura-te de gustul aromat. Il poti folosi chiar si in salata.
Usturoiul, aliatul inimii
Iubit de mai toate bucatariile, usturoiul face mai mult decat sa mareasca apetitul. Pe langa proprietatile sale antibacteriene, s-a demonstrat ca usturoiul imbunatateste valoarea colesterolului, scade presiunea arteriala si previne chiar cancerul.
O jumatate de catel de usturoi sau un catel pe zi reduce colesterolul cu aproape 10%. Cel mai bine e ca usturoiul sa fie crud, veste proasta insa pentru cei din jur. Daca te gandesti la ei, tine la indemana patrunjel, menta sau busuioc, toate aceste ierburi neutralizand mirosul.
Sofranul lupta cu inflamatiile si imbunatateste circulatia
Sofranul auriu, vi