Unele gospodine obisnuiesc sa gateasca portii mai multe dintr-un anumit fel de mancare si sa congeleze o parte din acestea pentru a le consuma peste ceva timp. Iar procedand in acest fel nu mai sunt nevoite sa gateasca in fiecare zi; cele mai multe feluri de mancare congelate pot tine doua-trei luni in congelator.
Insa, pentru a putea proceda astfel trebuie sa stii si cateva lucruri legate de congelarea preparatelor culinare, potrivit CookingLight.
1. Tine cont de prospetime
Prospetimea si calitatea mancarurilor la momentul congelarii influenteaza starea produsului congelat. Cele congelate atunci cand sunt inca foarte proaspete au un gust mai bun decat cele puse la congelator la sfarsitul perioadei de prospetime. Este important sa le tii la 0 grade Celsius sau sub 0 pentru a-si mentine continutul de vitamine, culoarea, gustul si textura. Poti folosi chiar un termometru, pentru a te asigura ca temperatura nu creste.
In plus, este bine sa stii ca unele preparate, cum ar fi supe, tocanite, carne se preteaza la congelat mai bine decat altele.
2. Raceste produsele complet si repede
Daca vrei ca produsele sa fie cat mai sigure pentru consum, nu pune la congelator preparate care sunt calde deoarece pot duce la dezghetarea partiala a celor din jur, alterandu-le gustul si textura.
Si, in plus, este important sa le racesti repede dupa ce au fost gatite. Pentru a face acest lucru, pune cantitatea de mancare pe care vrei sa o congelezi intr-un vas, iar pe acesta asaza-l intr-un alt vas plin pe jumatate cu gheata.
In cazul mancarurilor semilichide, dupa ce s-au racit ai grija sa indepartezi grasimea de deasupra deoarece aceasta se altereaza mai repede, scurtand astfel "viata" preparatului.
3. Pune pachete mici
Pune in congelator pachete mici, pentru a-ti fi mai uso