Loviturile de departajare sunt sarea şi piperul după un meciindecis. Şi, mai important, stabilesc câştigătoarea sau echipa caremerge mai departe într-o competiţie. Un studiu al unei universităţidin Anglia dezvăluie care e lucrul cel mai important: echipa ta săexecute prima loviturile de departajare!
Steaua - Barcelona, finala Cupei Campionilor din '86, şi România- Suedia, în sferturile CM 1994, cele mai importante momente dinistoria fotbalului românesc decise de la punctul cu var, confirmăteoria.
Se numeşte Ignacio Palacios-Huerta, e născut în ţara Bascilor, ozonă în care fotbalul e primordial, şi este profesor la LondonSchool of Economics. Înnebunit după sportul-rege, a fost atras de-alungul timpului mai ales de un aspect destul de important aljocului: loviturile de departajare. Atât de mult, încât s-a apucatsă studieze temeinic acest aspect. Alături de un coleg a luat încalcul 269 de astfel de momente-cheie ale meciurilor, petrecute ladiverse competiţii de prim-rang, între 1976 şi 2008. Rezultatul?Unul destul de surprinzător. Mai mult decât forma portarului, zonaporţii aleasă de jucător pentru a trimite balonul, concluzia e căun alt aspect contează mai mult la loviturile de departajare.Echipa care execută prima de la punctul cu var, câştigă mai des. Înprocente, 60 la 40!
Se punepresiune pe adversar
Din 240 de antrenori şi jucători intervievaţi de către Puerta încadrul documentării pentru studiu, aproape toţi au declarat că vorsă execute primii, dacă s-ar ajunge la lovituri de departajare.Explicaţia care s-a regăsit în majoritatea cazurilor?"Vremsă punem presiune pe adversar". Potrivit studiului luiHuerta, se pare că momentul cel mai important, unul de obicei ratatde televiziunile care transmit meciul, e cel în care arbitrul "dăcu banul"! Înainte de 2003, echipa câştigătorului "monedei" executaautomat prima de la punctul cu var.
D