Foto: Thinkstock Celulita infecţioasă sau medicală este o boală care afectează ţesutul subcutanat fără a avea însă nicio legătură cu celulita comună (cosmetică). Medicul dermatolog Afshin Hatami explică pentru cititorii Jurnalului de Sănătate care sunt caracteristicile celulitei infecţioase, simptomele şi metodele de tratament.
"Celulita infecţioasă poate fi provocată de diverşi agenţi patogeni – streptococi, stafilococi, bacterii etc. – care pot pătrunde în piele prin diverse leziuni ale acesteia. Zona afectata (localizată în special pe membrele inferioare) devine dureroasă, se încălzeşte şi se înroşeşte. Apar frisoanele şi febra, precum şi o stare generală alterată", spune medicul Afshin Hatami.
Specialistul precizează, de asemenea, că există şi o serie de alte afecţiuni care pot favoriza recidiva celulitei infecţiose. "Este vorba de HIV/SIDA, diabet zaharat, psoriazis. Copiii sau persoanele spitalizate, dar şi cele cu circulaţie sangvină periferică deficitară sunt, de asemenea, predispuse".
Manifestări diferite
Pentru că un organism tarat, cu un sistem imunitar deficitar, nu are capacitatea să lupte cu orice fel de boli, este indicat ca, pe cât posibil, să se păstreze un echilibru al stării de sănătate. "Infecţiile se răspândesc mai uşor într-un organism slăbit, afectat de boli cronice", spune medicul Afshin Hatami.
În funcţie de tipul bacteriei sau microbului care a cauzat celulita, boala are diferite manifestări şi, implicit, diferite tratamente.
"În cazul în care celulita este cauzată de Staphylococcus aureus, infecţia se răspândeşte de la un focar central limitat (abces, foliculită). Dacă infecţia este produsă de Staphylococcus pyogenes, se extinde mai rapid, este însoţită de febră şi de adenopatie satelită (inflamarea ganglionilor din zonă).
Altă cauză a celulitei medicale de origine