Avertismente dure si repetate au fost emise inca din 1972: daca sistemele de racire dintr-un reactor "Mark 1" cedeaza, invelisul izolator ar fi distrus pe masura ce combustibilul din interior se incalzeste. Foarte rapid, radiatiile periculoase ar fi eliberate in mediul inconjurator. Cu 35 de ani in urma, trei cercetatori americani au demisionat de la General Electric, convinsi fiind ca greselile in proiectarea reactoarelor Mark 1 pot duce la catastrofe nucleare, relateaza televiziunea americana ABC. Cinci dintre cele sase reactoare de la centrala Fukushima Daiichi utilizeaza tehnologia Mark 1, dezvoltata de companie in anii 60.
"Chiar si dupa modernizare, reactoarele au ramas la fel de vulnerabile in fata accidentelor care presupun afectarea sistemului de racire si a invelisului izolator", a declarat pentru ABC unul dintre cei trei demisionari de acum 35 de ani, Dale G. Bridenbaugh. Cand un reactor nu mai poate fi racit, invelisul din otel si beton este ultima linie de aparare impotriva radiatiilor. "Problema identificata atunci consta in faptul ca, in designul containerului, nu s-au luat in calcul sarcinile dinamice suplimentare ce pot aparea odata cu pierderea lichidului de racire", spune Bridenbaugh.
In 1976, Gregory C. Minor, Richard B. Hubbard si Dale G. Bridenbaugh si-au dat demisia din cadrul General Electric si au intrat in miscarea anti-nucleara, devenind cunoscuti ca "GE Three".
General Electric neaga afirmatiile si prezinta trecutul fara incidente, siguranta si increderea pe care reactoarele le-au demonstrat pana in prezent. "Au functionat asa cum au fost proiectate sa o faca", chiar si dupa socul unui cutremur de 9 grade, a transmis purtatorul de cuvant Michael Tetuan, intr-un e-mail transmis ABC. "In ultimele patru decenii, compania a facut mai multe modificari in designul reactoarelor Mark 1 in SUA, inclusiv instalarea