Ceaiul negru, recunoscut acum in intreaga lume pentru proprietatile sale antioxidante si gustul sau minunat, a fost preparat, pentru prima oara, acum 4000 de ani din frunze foarte bine uscate. Spre deosebire de alte sortimente a caror savoare consta tocmai in prospetimea frunzelor si a mugurilor, ceaiul negru devine cu atat mai savuros si pretios cu cat este mai vechi.
Recomandat mai ales in timpul iernii, ceaiul negru ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, trateaza inflamatiile si este un excelent stimulator pentru imunitate. Imbunatateste, de asemenea, rezistenta la frig si ajuta organismul sa-si pastreze resursele de energie.
Ceaiul negru are un continut bogat de vitamine, B1, B2, C, PPsi K minerale, potasiu, iod, fosfor, si fluor precum si aminoacizi si uleiuri volatile. Teina din compozitie are un efect revigorant asupra sistemului nervos.
Ceaiul negru poate inlocui cu success cafeaua de aceea nu se recomanda copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza si hipertensivilor. Persoanele care au lipsa de calciu si beau ceai negru pot avea ameteli puternice ori tahicardie. Chiar si persoanelor sanatoase nu li se recomanda mai mult de doua cesti de ceai negru pe zi.
Consumat cu regularitate, una, doua cani pe zi, ceaiul negru previne cancerul si bolile cardiovasculare, contribuie la scaderea colesterolului si a trigliceridelor din sange si regleaza greutatea organismului de aceea se recomanda si persoanelor care au probleme cu kg. Consumul de ceai negru stimuleaza digestia si arde grasimile de aceea se si indica in dietele supraponderalilor si obezilor.
Ceaiul negru are multe utilitati si in cosmetica. Petele aparute pe tenurile mature pot fi indepartate cu o compresa de ceai negru lasata sa actioneze pe zona cateva minute. Dupa ce se indeprteaza compresa, fata nu se sterge si nu se spala imediat. @