La trecerea dintre anotimpuri, circa 30% din adulţi se confruntă cu stări de slăbiciune, somnolenţă şi cu o emotivitate accentuată. Specialiştii spun că, pentru a combate astenia de primăvară, sunt indicate consumul de crudităţi, mişcarea în aer liber şi suplimentele alimentare cu vitamine şi cu minerale.
Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbaţii către astenia de primăvară. Astfel, patru din zece femei din România se confruntă cu simptome specifice afecţiunii, precum: oboseală sau slăbiciune fizică, somnolenţă, dificultăţi de concentrare şi dureri de cap, arată un studiu realizat anul trecut de compania Mercury Research. Manifestările asteniei pot apărea şi în rândul adolescenţilor, însă cele mai afectate sunt persoanele trecute de 35 de ani şi cele care suferă de boli cronice.
Adaptare după „hibernare"
„Astenia de primăvară este o slăbire a organismului apărută în urma unei perioade lungi de inactivitate fizică, de stat în casă, asociată cu o dietă alcătuită majoritar din alimente conservate, specifice perioadei de iarnă. Cel mai intens resimt această slăbiciune persoanele depresive, inactive şi cele care suferă de afecţiuni cronice", apreciază medicul de familie Călin Ciubotaru.
Printre manifestările asteniei de primăvară se numără şi instabilitatea emoţională, transpiraţiile, pentru unii scăderea, iar pentru alţii creşterea poftei de mâncare. Uneori, simptomele pot ascunde o tulburare endocrină, cum ar fi disfuncţiile tiroidiene sau o anemie prin carenţă de fier. Însă „astenia de primăvară nu trebuie nici exagerată ca semnificaţie, este reacţia organismului care iese din hibernare. Din experienţă pot să vă spun că, mai nou, astenia este o boală all-season, multisezonieră", subliniază medicul primar endocrinolog Delia Niţescu de la Policlinica Vitan din Capitală.
Schimbarea ne poate dezechilibra emoţional
Deşi soar