13 exponate, realizate din bronz în mărime naturală, care reprezintă, în diverse ipostaze, persoanele fără adăpost sunt expuse în parcul bucureştean Obor şi în alte locaţii din Capitală. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Situaţia dramatică a persoanelor fără adăpost, precum şi modalităţile concrete care trebuiesc urmate pentru a veni în ajutorul acestei categorii defavorizate – au fost numai câteva din temele abordate la Conferinţa Europeană organizată de Primăria Sectorului 2, în parteneriat cu reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale din mai multe ţări europene.
Cu acest prilej, au fost prezentate publicului cele cinci sculpturi expuse în parcul Obor din faţa Primăriei sectorului 2, care fac parte din ansamblu statuar „Ending hommelesseness” realizate de sculptorul danez Jens Galschiøt.
Ansamblu statuar cuprinde în total 13 exponate (din care 5 sunt expuse în Parcul Obor, celelalte 8 fiind expuse în diverse zone din Bucureşti), realizate din bronz în mărime naturală, care reprezintă, în diverse ipostaze, persoanele fără adăpost.
Statuile au fost expuse pentru prima oară în faţa Parlamentului European, în 2010, cu ocazia lansării campaniei „STOP fenomenului persoanelor fără adăpost” în cadrul Anului european de combatere a sărăciei şi excluderii sociale, de către FEANTSA (Federaţia Europeană a Asociaţiilor Naţionale care lucrează cu persoane fără adăpost).
Mesajul campaniei a constat în aceea că este necesar şi posibil să se pună capăt fenomenului persoanelor fără adăpost în Europa. Gestionarea problemei de a nu avea casa nu este suficientă. Este momentul ca investiţiile în măsuri pe termen scurt să fie oprite pentru a implementa strategii integrate care vizează să se pună capăt fenomenului persoanelor fără adăpost.