Foto: Dan Marinescu / Jurnalul Naţional Reducerea TVA-ului la alimente, tarife mai mici la utilităţi şi taxele pe salarii la jumătate ar conduce automat la o reducere a preţurilor practicate de hotelierii din România. Nu este o cerinţă a sindicatelor sau partidelor din opoziţie, ci părerea şefului Direcţiei Generale Turistice din ministerul Elenei Udrea.
„În Bulgaria, nivelul TVA este de trei ori mai mic la produsele alimentare, nivelul preţurilor la toate utilităţile este simţitor mai mic decât în România, taxele pe salarii sunt la jumătate şi toate acestea puse la un loc duc la acele diferenţe de preţ blamate dintre hotelurile româneşti şi cele bulgăreşti. Nu e vina operatorului hotelier că preţurile sunt prea mari. Nu hotelierii sunt de vină pentru preţurile mari pe care le practică, ci statul, care percepe taxe mai mari decât ţările din zonă”, a declarat Paul Mărăşoiu, şeful Direcţiei Generale Turistice din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), prezent ieri la deschiderea Târgului de Turism „Holiday Market”.
Afirmaţia halucinantă vine ca un răspuns al autorităţilor române faţă de nemulţumirea celor mai mari touroperatori germani – TUI, ITS şi Deltour – faţă de serviciile de proastă calitate şi de preţurile exagerat de mari practicate de hotelierii de pe litoralul românesc.
„Preţurile de pe litoral sunt puţin prea mari pentru gustul nostru. Preţurile sunt decisive în alegerea destinaţiilor de turism. România mai are de lucrat la calitatea produselor oferite. Turcia, spre exemplu, oferă preţuri foarte bune pentru servicii de calitate mult superioară. Problematică în momentul de faţă este mentalitatea hotelierului de a accepta cerinţele turistului german”, a declarat Detlef Hohne, director de produs pentru România al TUI. Mărăşoiu a adăugat că ministerul pe care îl reprezintă nu poate impune structura tarifar