Rectorii încep să se gândească tot mai serios să facă o investiţie în programe de calculator antiplagiat, căci forumurile studenţeşti sunt pline de anunţuri de tipul „vând lucrare de licenţă". Costul unei lucrări de absolvire porneşte de la 250 de euro, în cazul celor care au fost deja prezentate în faţa unei comisii, iar tezele noi şi originale ajung până la 400 de euro.
„Am mai multe lucrări de licenţă de la foşti colegi, susţinute în anii trecuţi la diferite facultăţi. Le vând la cunoştinţe cu 250-300 de euro. Pentru cine vrea o altă temă decât ce am eu, îi pot face la comandă o licenţă de nota 10.
Automat însă preţul creşte la 400 de euro", spune Lucian Junc, un tânăr care a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din Arad în urmă cu patru ani. Proiectul poate fi comandat pe internet, prin poştă sau prin curier.
Licenţa e scrisă pe un CD, iar clientul o plăteşte în momentul în care o ridică. Programele informatice antiplagiat costă în jur de 2.000 de euro pe an pentru o facultate cu 1.500 de absolvenţi, însă puţine specializări şi-au programat până acum buget şi pentru astfel de metode.
„Hoţii", excluşi din universitate
Noua Lege a educaţiei arată clar că este „interzisă comercilizarea de lucrări de licenţă, de diplomă, de dizertaţie sau de doctorat". De asemenea, universităţile sunt obligate să specifice în codurile proprii de etică măsurile luate în vederea garantării originalităţii lucrărilor de absolvire, precum şi sancţiunile aferente.