Doi absolvenţi ai Facultăţii de Calculatoare din Bucureşti, care făcuseră stagii de practică la Nantes, au născocit acum şapte ani un plan pe care îl aplică şi astăzi în România: oferă stagii de trei luni care le facilitează studenţilor din domeniul IT&C obţinerea informaţiilor practice de care au atât de multă nevoie.
Când a început proiectul, practica solicitată formal de facultate ţinea trei săptămâni şi însemna numai obţinerea unei adeverinţe de la o firmă. De multe ori studenţii nici nu făceau în mod real această practică.
În prima fază, echipa de la Stagii pe Bune s-a adresat tinerilor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Au făcut o platformă pe care s-au înscris în primul an în jur de 300 de tineri. Atunci aveau numai 30 de poziţii în firme mari care au fost dispuse să ofere stagii aşa cum sunt în străinătate.
Între timp, iniţiativa a devenit cel mai mare şi cel mai vechi program de stagiatură în domeniul IT&C din România. Primii studenţi care au avut acces la program au fost cei din Politehnică, dar pe parcursul anilor tot mai mulţi doritori i-au împins pe organizatori să extindă Stagii pe Bune şi în Facultatea de Matematică, în Facultatea de Cibernetică şi apoi în alte oraşe din ţară ca Timişoara, Iaşi şi Cluj.
Anul acesta atât studenţii doritori, cât şi firmele care îi caută se pot înscrie pe site începând cu 21 martie. Atunci demarează cea de-a şaptea ediţie a programului.
Implicarea companiilor în formarea studenţilor
Chiar dacă firmele se înscriu gratuit, un astfel de stagiu presupune o serie de reguli pe care firmele trebuie să le respecte atunci când adaugă oferta lor pe internet. De exemplu, o firmă care ia un student în practică trebuie să îi ofere acestuia un mentor pentru că, spun organizatorii, cea mai importantă parte a stagiului este componenta educaţională.