Conţinutul bogat în iod ajută la prevenirea guşei endemice şi retardului mintal, însă, excesul de sodiu poate îmbolnăvi inima. Persoanele fără probleme majore de sănătate ar trebui să consume maximum şase grame de sare pe zi.
În prezent, sarea reprezintă unul dintre cele mai blamate condimente şi, cu toate acestea, se regăseşte în aproape toate produsele alimentare. Potrivit medicilor, consumată cu moderaţie, sarea aduce o serie de beneficii organismului, mai ales dacă este vorba despre cea iodată (iodul ajută la buna funcţionare a tiroidei).
Însă, în exces, sodiul din compoziţia sa creşte riscul de îmbolnăvire (de exemplu, boli de inimă). Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o persoană fără probleme majore de sănătate ar trebui să consume maximum şase grame de sare iodată zilnic. În realitate, cele mai multe persoane consumă peste 15 grame de sare zi de zi.
„Aproximativ 75% din cantitatea de sare provine numai din alimentele procesate. Iar dacă se mai pune la socoteală şi sarea care se adaugă în mâncare, o persoană ajunge să consume peste 15 grame de sare zilnic", explică medicul de familie Monica Jugravu.
Excesul pune inima în pericol
Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru bolile de inimă şi pentru accidentele vasculare cerebrale. Însă, în ceea ce priveşte consumul de sare de către hipertensivi, părerile medicilor sunt împărţite. Unii medici interzic sarea cu desăvârşire, alţii, în schimb, consideră că sodiul în cantităţi mici este acceptat, deoarece nu influenţează tensiunea arterială. Richard Hanneman, preşedintele Institutului Sării din Nordul Americii susţine că sarea, consumată chiar şi în cantităţi foarte mici, poate pune în pericol viaţa hipertensivului.
Pe de altă parte însă, reprezentanţii Asociaţiei Medicale Americane (AMA) susţin că eliminarea completă a sodiului din alimentaţie