30 de români repatriaţi în urma cutremurului din Japonia, majoritatea femei şi copii, se află în aeronava comercială Tarom cu destinaţia Bucureşti - Tokyo – Bucureşti, care a plecat la ora 16.00 din Seul şi va ajunge la Bucureşti, pe aeroportul Otopeni la ora 21.50. Sursa: Reuters
Cetăţenii români nu au fost scanaţi radioactiv, deoarece atât autorităţile nipone, cât şi cele sud-coreene nu au considerat necesară verificarea externă a radioactivităţii pasagerilor.
În urma consilierii primite, direct sau prin intermediul comunicatelor MAE, mulţi cetăţeni români au decis să urmeze avertismentele MAE din zilele anterioare şi au părăsit temporar, pe cont propriu, zonele de risc în care se aflau, folosind zboruri de linie spre alte direcţii. În noaptea de 18 spre 19 martie, 8 funcţionari din cadrul Departamentului Consular, au contactat în repetate rânduri, toate persoanele care au apelat la sprijinul ambasadei şi s-au înscris nominal în Registrul unic de asistenţă pentru repatriere, pentru a le comunica despre operarea cursei speciale TAROM.
Au existat patru tipuri de situaţii: cetăţeni români care au plecat pe cont propriu spre alte destinaţii, cei care au precizat că nu pot ajunge la timp datorită distanţelor, solicitând în acelaşi timp să rămână în contact cu ambasada pentru eventuale alte evacuări cu aeronave româneşti sau ale altor state, cei care au decis să rămână, deşi iniţial erau hotărâţi să părăsească zonacei care au renunţat la sprijinul de evacuare din diverse motive sau nu au furnizat date de contact valabile (incomplete).
Peste 20.000 de morţi şi dispăruţi în seism şi tsunami
Cutremurul şi valul seismul care au devastat nord-estul Japoniei în 11 martie s-au soldat cu 8.133 de morţi şi 12.272 de dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ provizoriu făcut public, astăzi, de poliţia niponă, informează AFP.
Bilanţul acesta însă este de aşt