Conacul Bolomey, locul seratelor muzicale de altădată, se degradează pe zi ce trece. Autorităţile nu au bani pentru renovare, iar conacul riscă să se prăbuşească în orice moment
O adevărată frântură de istorie zace părăsită în uitare, la intrarea în localitatea Cosâmbeşti. Conacul Bolomey, înscris de altfel şi în lista monumentelor istorice, a ajuns o ruină. Autorităţile nu dispun de fonduri pentru restaurare, iar conacul nu îşi va mai recăpăta strălucirea şi importanţa de altădată.
Unic în Bărăgan
Construit undeva la finele secolului al XIX-lea, de o anume familie Gheţu, al cărui nume se pierde în istorie, ajutată de câţiva meşteri italieni, conacul a fost cumpărat, în 1932, de boierul Constantin Bolomey, originar din Elveţia. „Conacul în sine, prin materialele de construcţii folosite, poartă amprenta specifică începutului de secol XIX“, spune Elena Pacală, coordonatorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Ialomiţa. Clădirea, una masivă, s-a impus în Bărăgan ca o construcţie unică.
„Conacul a îmbinat diverse elemente de arhitectură, iar stilul eterogen, stil care i-a fost atribuit, a făcut din el o construcţie unică la nivelul Bărăganului. Eterogenitatea conferă unicitate. Conacul avea o formă în plan apropiată de pătrat, care prezenta două decroşeuri la faţada principală şi cea posterioară“, mai spune Elena Pacală.
Moşierul mai deţinea în zonă, printre altele, o biserică, o cărămidărie, hectare întregi de pădure şi orezărie. „Aici, unde am eu casa acum, era o fierărie şi o cantină a boierului Bolomey. Pe locul viran de lângă mine, avea o rotărie şi o magazie, iar pe deal erau trei grajduri de vaci“, îşi aminteşte Tudorache Chiciorea, un localnic în vârstă de 62 de ani. Aceasta mai spune că boierul Bolomey „dădea de muncă la tot satul şi îngrijea conacul cum nu se poate mai bine.“ @N_