Echipa naţionala a României va juca sîmbătă într-un oraş de 125.000 de locuitori. Zenica este aşezat pe malul rîului Bosna, un fel de Jiu la noi.
E o localitate industrială. Foarte mulţi dintre locuitori, aproximativ 25.000, lucrează la oţelăria de la marginea oraşului. Geografic, Zenica e aşezat într-o oală, înconjurat de munţi. Un fel de Piatra Neamţ la noi. Din cei 125.000 de locuitori 70 la sută sînt musulmani, 20 la sută ortodocşi şi 10 la sută catolici.
Trai amestecat
Chiar dacă e sărăcăcioasă, zona arată superb. Domină curăţenia. Clădirile vechi, comuniste, alternează cu noile construcţii din sticlă. Amestecul de acest gen se observă şi în nivelul de trai, în viaţa de zi cu zi a bosniacilor. Foarte mulţi folosesc maşini vechi, golfuri sau
mercedesuri din anii '90, dar se pot observa şi limuzine de lux. Prima impresie a unui român care ajunge aici este de întoarcere în timp. La Zeniza este acum atmosfera anilor 1994-1995 de la noi.
Chiar da e o ţară mică, Bosnia are patru ziare de sport. Fiecare dintre ele costă 50 de cenţi, adică 2 lei. O pîine aici face tot atît, iar o masă de patru persoane la cel mai luxos restaurant din localitate, costă 80 de euro, adică 169 de marci convertibile, moneda de aici. Pentru un litru de benzină se plătesc două Mărci, adică un euro. Salariul mediu este 250 de euro. Cine vrea să cumpere un apartament în Zenica trebuie să scoată din buzunar 30.000 de euro. Asta pentru o locuinţă cu două camere în centrul oraşului.
Distracţia de week-end a locuitorilor din Zenica este mersul pe munte. Familiile se reunesc şi pleacă în călătorii pentru o zi sau chiar
mai multe pentru a frige la proţap un berbec, mîncarea tradiţională printre bosniaci. În hoteluri, se aud melodiile celor de la Scorpions,. Modern Talking şi C.C. Catch.
Zona gri
Zona gri a oraşului se află chi