Mircea SusneaLeucoza bovina continua sa afecteze efectivele de animale din curtile iesenilor. La inceputul anului erau sub supraveghere veterinara 424 bovine din 344 focare. Este vorba de animale crescute de tarani in gospodarii individuale, si nu de ferme de crestere a bovinelor. In primele doua luni ale anului au fost deja sacrificate 59 animale, la care se confirmase leucoza, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din numarul bovinelor sacrificate anul trecut din aceeasi cauza.
Leucoza bovina este o boala infecto-contagioasa si se manifesta similar cu leucemia, in cazul oamenilor. Boala este determinata de un virus si se poate transmite de la o bovina la alta si de la mama la fat. De regula, este determinata prin examinare serologica, si nu pe baza semnelor clinice. Din cauza riscului ridicat, exista un program strategic, impus la nivel national, pentru diagnosticarea si profilaxia leucozei, iar medicii veterinari recolteaza periodic probe de la toate bovinele cu varsta de peste 12 luni. In cazul in care se depisteaza un animal bolnav, este interzisa scoaterea acestuia la pasunat, iar bovina respectiva este sacrificata. In schimb, proprietarul primeste despagubiri din partea statului. "Sumele variaza de la un animal la altul, in functie de mai multi factori. De fapt, se face o evaluare la pretul pietei", a explicat directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Mircea Susnea.
In anul 2010 au fost diagnosticate 409 bovine si au fost sacrificate 175 animale la care s-a confirmat leucoza.
Mircea SusneaLeucoza bovina continua sa afecteze efectivele de animale din curtile iesenilor. La inceputul anului erau sub supraveghere veterinara 424 bovine din 344 focare. Este vorba de animale crescute de tarani in gospodarii individuale, si nu de ferme de crestere a bovinelor. In primele doua luni ale anului au fost dej