Pe lângă plăcerea de a-l mânca, peştele conţine şi grăsimi de care organismul are nevoie. Indiferent de modul de preparare, fie că este însoţit de sosuri rafinate, fie de un mujdei şi o mămăliguţă, gustul peştelui este inegalabil. Morun, somon, crap, macrou, şalău, păstrăv, somn... reţetele sunt numeroase, de la cele mai simple la cele mai complicate, pe măsura unei mese cu totul speciale.
Preparare
Peştele poate fi gătit în diferite modalităţi: ciorbă, supă, prăjit, fript, sotat etc. însă indicat este să se gătească peşte proaspăt şi mai puţin congelat. Peştele de mare se fierbe fără zarzavat sau mirodenii, pentru a-şi păstra aroma sa naturală, iar cel de apă dulce, care este mai fad, se prepară în zeamă foarte aromată. Apa în care acesta fierbe trebuie să-l acopere, iar la fiecare litru de apă se adaugă o linguriţă de sare, un morcov mic, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă şi puţin piper. Zarzavatul se poate pune o dată cu peştele, iar în acest caz se va tăia bucăţi mici. La peştii cu un miros mai accentuat precum somnul, ştiuca etc., se poate adăuga în apă puţină zeamă de lămâie. Este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului, are gust bun, consistenţă şi este un furnizor important de proteine şi elemente nutritive.
Sfaturi
Sunt însă câteva secrete, spun specialiştii, care dovedesc priceperea bucătarului. De exemplu, cine pofteşte la păstrăv fript trebuie mai întâi să ungă grătarul cu ulei sau grăsime, astfel încât să nu se lipească peştele, care în prealabil a fost stropit cu zeamă de lămâie şi „tapetat” cu sare grunjoasă. Cunoscătorii spun că păstrăvul „umplut” cu verdeaţă, îmbrăcat în folie de aluminiu şi apoi pus în tabla încinsă are o aromă aparte. Indiferent că este gătit la tavă sau prăjit în tigaie, pentru a evita sfărâmarea cărnii, păstrăvul trebuie pregătit la foc mic.
Chefal l