Accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de mortalitate in lume. Acesta poate sa apara cand circulatia sangelui la nivelul creierului este intrerupta fie de un cheag (accident vascular ischemic), fie de ruptura a unui vas de sange (accident vascular hemoragic). Accidentul vascular cerebral poate duce la moarte sau dizabilitati pe termen lung.
Mostenirea genetica si varsta joaca un rol in ceea ce priveste aparitia unui astfel de accident, insa mai sunt si alti factori de luat in calcul, controlabili sau incontrolabili.
Dupa cum arata LiveScience, iata cativa factori de risc importanti in cazul acestei probleme de sanatate ce poate deveni chiar fatala.
1. O alimentatie bogata in grasimi
Alimentele care sunt asociate cu infarctul, cum ar fi carnea rosie si prajelile, pot mari si riscul de a face un accident vascular cerebral. Femeile aflate la post-menopauza, care au avut diete bogate in grasimi, au suferit cu 40% mai multe accidente ischemice decat cele care au mancat grasimi mai putine. Iar grasimile trans, gasite in produse de patiserie in special si in biscuiti, par mai periculoase.
Femeile care au consumat sapte grame de grasimi trans in fiecare zi au inregistrat cu 30% mai multe accidente vasculare comparativ cu femeile care au mancat doar un gram, aratat un studiu recent.
Mai multe cercetari sugereaza faptul ca o alimentatie indicata este una bogata in legume, cereale integrale, nuci si seminte, peste, ulei de masline si foarte putine dulciuri si carne rosie.
2. Singuratatea
Un studiu realizat in Tel Aviv, cu ajutorul a peste 10.000 de barbati israelieni, arata ca cei care s-au insurat la jumatatea vietii erau cu 64% mai putin expusi riscului de a muri din cauza unui accident vascular cerebral in urmatorii 34 de ani decat barbatii celibatari, cu conditia ins