Urzica, stevia, papadia, leurda, primele verdeturi ale sezonului, iesite cu putere si curaj din chiar mustul zapezii, au inceput deja sa apara pe tarabele din piete si sunt incarcate de minerale si vitamine, ca niste farmacii bine aprovizionate.
Sunt plante nepretentioase, nu au nevoie de ingrijirea omului, care apar in flora spontana, pe dealuri, la margine de padure sau pe malul apelor, in zone ferite de poluare. Si de aceea sunt pretioase si trebuie folosite pentru regenerarea organismului, asta fiindu-le menirea.
Aceste verdeturi si inca multe altele care asteapta sa fie culese si oferite clientilor nu trebuie ocolite acum, la inceput de primavara, cand organismul trebuie reenergizat si detoxifiat ca sa-si recapete supletea si pofta de viata.
Urzicile contin clorofila, saruri de calciu, magneziu si fier si vitaminele A, B2 si K. Sub forma de infuzie sau preparate, urzicile sunt recomandate la tratarea gastritelor, in caz de hipertensiune, arterita si alte afectiuni vasculare.
Sucul din frunze de urzici proaspete, bine spalate si uscate, si date prin storcatorul de fructe se recomanda in caz de anemie, carenta de minerale si alergie. O cura de doua, trei saptamani de urzici, sub forma de infuzie, suc sau in mancare se recomanda oricarei persoane care doreste sa-si detoxifice organismul si sa-l pregateasca pentru primavara care abia a inceput.
Stevia are frunze lungi si creste peste tot pe unde pamantul este umed. Este bogata in saruri de potasiu, calciu, fier si magneziu si contine multa vitamina C. Datorita acidului crisofanic din compozitie, stevia este recunoscuta, mai ales, pentru efectul sau laxativ.
Ca diuretic, depurativ si laxativ, in caz de constipatie cronica, se foloseste maceratul din frunze de stevie proaspete. Se pun la macerat, pentru 24 de ore, 20, 30 de grame de frunze de stevie