Pofticios şi curios, copilul ar mânca orice. De aceea, atitudinea părinţilor şi în special a mamei, are un rol esenţial în formarea deprinderilor echilibrate de hrană în rândul copiilor. Din păcate, în prezent, produsele pentru copii care invadează piaţa sunt fie foarte dulci, fie foarte sărate, foarte condimentate, pline de aditivi alimentari. Acestea nu fac altceva decât să îi obişnuiască pe copii cu gusturile puternice şi artificiale şi să le pună în pericol sănătatea.
Hiperactivitatea şi deficitul de atenţie, alergiile, problemele de tranzit intestinal, obezitatea, chiar colesterolul mărit şi diabetul de tip 2 sunt din ce în ce mai frecvente la copii din cauza alimentaţiei nesănătoase.
Copilul trebuie învăţat ce, cât, cum şi când să mănânce. Trebuie educat astfel încât să prefere gusturile naturale, să prefere un măr în locul unei bomboane, un suc de mere în locul unui pahar de suc cu arome „identic naturale".
„Copiii şi adolescenţii de astăzi sunt chiar mai bolnavi decât părinţii lor. Dacă până acum se spunea că detoxifierea nu este necesară în rândul copiilor, în prezent, având în vedere multitudinea de substanţe nocive care se regăsesc în alimentele de astăzi, detoxifierea a ajuns să fie o necesitate chiar şi pentru cei mici", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Unde greşesc părinţii
Părinţii au rol important în educaţia alimentară a copiilor. Din păcate, în România, studiile arată că părinţii nu supraveghează nutriţia copiilor şi de aceea mulţi ajung să devină obezi.
„România este pe locul 3 în Europa în clasamentul obezităţii. Obezitatea la copii se datorează în primul rând lipsei de educaţie a părinţilor, care nu supraveghează suficient de mult obiceiurile alimentare ale copilului sau nu reuşesc să se impună atunci când copilul vrea să mănânce cu orice preţ anum