Marin Covaci este un pensionar din Arad care spune că s-a împrumutat atât de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din municipiu, cât şi de la două bănci pentru că nu mai face faţă cheltuielilor lunare.
Vârstnicii spun că pensiile mult prea mici nu le permit să-şi cumpere lunar medicamentele de care au nevoie, aşa că sunt nevoiţi să apeleze la fel şi fel de împrumuturi. Marin Covaci este un pensionar din Arad care spune că s-a împrumutat atât de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din municipiu, cât şi de la două bănci pentru că nu mai face faţă cheltuielilor lunare.
Medicamentele, tratamentele, utilităţile şi mâncarea depăşesc cu mult venitul lui net lunar. „După mai bine de 40 de ani de muncă am ajuns să nu-mi ajungă pensia nici măcar pentru mâncare. De la începutul anului şi până în prezent am fost nevoit să-mi scot credit de la două bănci şi de la CARP. Sufăr cu inima şi am nevoie de tratament în fiecare zi, altfel nu aş mai fi în viaţă. Numai pe medicamente dau în fiecare lună 500 de lei, iar pensia mea este de 650 de lei”, a declarat Marin Covaci.
Peste 400 de cereri lunar
Potrivit reprezentanţilor Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad, de la începutul anului şi până în prezent s-a dublat numărul vârstnicilor care apelează la un împrumut. „Împrumuturile au crescut cu aproximativ 25% faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă. Cea mai mare parte a pensionarilor care recurg la serviciile noastre sunt cei cu venituri mici, care nu depăşesc 400 de lei pe lună.
Astfel, până la 200 de lei împrumutaţi, pensionarii vor plăti o dobândă de 10%, între 200 şi 1.000 de lei, dobânda este de 12% iar peste 1.000 de lei, dobânda este de 14%. Motivele pentru care pensionarii cer un împrumut sunt de cele mai multe ori medicamentele, mult prea scumpe”, a declarat Vasile Neagu, preşedinte CARP.
Săraci dar buni platnici
În ci