Un clasament al celor mai bune echipe de club din lume, dintoate timpurile, conţine întotdeauna o doză de subiectivitate. Nudoar când îl fac suporterii, ci şi ziariştii. Bleacher Report, uncunoscut site american care furnizează atât ştiri din lumeasportului, cât şi opiniile sau ideile fanilor din lumea întreagă, aplasat Ajaxul lui Ştefan Kovacs pe un onorabil loc cinci!
În 2011, "extratereştrii" lui Guardiola doboară recorduri şiculeg aplauze. Nu sunt singuri însă. De-a lungul timpului auexistat destule echipe care i-au impresionat pe iubitoriisportului-rege. Printre ele, Ajaxul lui Ştefan Kovacs, singurulantrenor român care a câştigat două Cupe ale Campionilor.Indiferent de cum se scrie numelui său - Kovacs, pentru români,István Kovács, pentru maghiari - Pişti a rămas în istoriafotbalului graţie rolului esenţial în crearea marelui Ajax de laînceputul anilor 70.
Românul,Adeptul "fotbalului total"
Rămas, ca fotbalist, în umbra fratelui său, Nicolae, jucătorcare a evoluat la trei Mondiale interbelice ('30, '34 şi '38),Pişti şi-a luat revanşa ca antrenor. A ajuns la Ajax în 1971,aterizat ca un antrenor necunoscut la deţinătoarea CupeiCampionilor, dar i-a impresionat pe Cruyff&Co. Şi asta pentrucă Pişti, care i-a succedat lui Michels, a păstrat şi chiar adezvoltat filozofia "fotbalului total" apărută la sfârşitul anilor60 la Amsterdam. Sub bagheta lui Kovacs şi conduşi pe teren deJohan Cruyff, "lăncierii" au fost de neoprit. Apogeul a fost atinsîn 1972, când Ajax a reuşit o "triplă" istorică, campionat, CupaOlandei şi Cupa Campionilor! Iar în sezonul următor doar ratareaCupei Olandei a împiedicat repetarea performanţei! După ce a ajutatşi la dezvoltarea fotbalului francez, Ştefan Kovacs a murit pe 12mai 1995. Cu 12 zile înainte ca Ajax să câştige a patra Cupă aCampionilor, 1-0 cu Milan, într-o finală arbitrată deCrăciunescu.
7trofee a