După o perioadă stresantă, este important să mâncaţi unt sau lapte de migdale, ouă şi conopidă.
Când treceţi prin perioade stresante, sunteţi bolnav sau tocmai aţi suferit o intervenţie chirurgicală, este important să aveţi grijă de dietă. Sunt câteva alimente care vă pot pune repede pe picioare, deoarece vă cresc imunitatea şi vă ajută să vă simţiţi mai bine. Specialiştii site-ului WebMD şi nutriţionistul Alina Jiletcovici vă învaţă ce să treceţi în meniu. Este vorba despre proteine, calciu, fibre şi vitamine. Preparatele de la fast-food vă pot îngreuna situaţia. Conţin multă sare, grăsimi şi glucide.
Shake-uri de proteine
Când vă simţiţi lipsit de energie, cele mai importante sunt proteinele. „Ele vă ajută să vă refaceţi structurile celulare. Sunt un fel de «cărămizi» pentru organism", explică medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, de la cabinetul Moşilor din Bucureşti.
Specialiştii în nutriţie vă sfătuiesc să vă gândiţi la mâncare ca la un medicament. „Proteinele dau forţă organsimului şi ajută la întărirea masei musculare", sugerează Rachel Beller, consilier nutriţional în oncologie la „John Wayne" Cancer Institute, California (SUA).
Dacă nu vreţi să vă hrăniţi cu produse din carne, puteţi să vă preparaţi shake-uri cu pudră de proteine. Adăugaţi lapte de migdale, fructe de pădure îngheţate şi câteva felii de banane. „Un astfel de shake are cam 21 de grame de proteine, echivalând cu câteva feliuţe de piept de pui", explică Beller. Pudra de proteine se găseşte în magazinele care vând produse naturiste şi costă în jur de 60 de lei.
Nucile sunt şi ele bine tolerate când organsimul este slăbit. La fel şi untul de migdale ori salatele care conţin fasole. „Boabele de fasole sunt o sursă foarte bună de vitamina B, esenţială pentru sistemul nervos", afirmă medicul Alina Jiletcovici. Sally Pataky de la „City of Hope Cancer Center" recoma