Despre anumite alimente s-a aratat ca pot reduce riscul bolilor de inima prin scaderea nivelului de colesterol LDL (sau "rau") si cresterea nivelului de colesterol HDL (sau "bun"). Iar, in timp ce efectele pozitive pe care le au in acest sens uleiul de masline, ovazul si fasolea sunt destul de cunoscute, despre alte alimente care fac bine colesterolului (sau rau), se stie mai putin.
Conform Men's Health, iata cateva dintre acestea:
1. Pastele - bune
Antioxidantii din paste ajuta la controlarea inflamatiilor si a insulinei, ducand astfel la reducerea nivelului de colesterol LDL si al trigliceridelor. De preferat insa este ca pastele sa fie din cereale integrale.
Conform unui studiu realizat in cadrul Universitatii Harvard cu ajutorul a 27.000 de oameni, pe parcursul a opt ani, persoanele care consumau zilnic cereale integrale aveau o greutate cu aproximativ 1,5 kilograme mai mica decat cei care mancau cereale rafinate.
2. Oua - bune
Potrivit unui studiu recent, ouale cresc colesterolul "bun", dar nu si pe cel "rau", deci ouale ajuta arterele sa fie cat mai curate, fara depuneri de colesterol.
De asemenea, o alta cercetare, realizata cu ajutorul unor voluntari supraponderali, a aratat ca ouale ajuta si la slabit. Mai exact, unii subiecti au primit un mic dejun de 349 de calorii, care continea si doua oua, timp de cinci zile pe saptamana, opt saptamani, in timp ce altii nu au mancat oua. Rezultatele au aratat insa ca cei care au consumat oua (inclusiv galbenusurile) au simtit ca au mai multa energie, au slabit cu 65% mai mult decat ceilalti si fara ca nivelul colesterolului lor total sa fie modificat.
3. Carne de vita (hranita cu iarba) - buna
Cea mai buna carne de vita provine de la animalele care au fost hranite cu iarba, ca la tara, deoarece are un raport mai bun