Europarlamentarul PDL Monica Macovei a iniţiat, miercuri, la Parlamentul European, o întâlnire cu ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti, care au condamnat demolările de pe axa Buzeşti-Berzei. Macovei a apreciat că aceasta este o chestiune de corupţie şi a spus că va sesiza autorităţile şi organele de cercetare din România, relatează Mediafax.
"Observ încă o dată, din păcate, că această chestiune a conflictului de interese şi a corupţiei revine, ea există oriunde, în sănătate, urbanism, activitatea primăriilor", a spus Monica Macovei.
Şerban Sturdza, director executiv al fundaţiei Pro Patrimonio şi vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, a vorbit despre practicile autorităţilor din Bucureşti spunând despre acestea că "nu lucrează transparent şi nu lucrează cu bună credinţă". El a precizat că membri ai Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei îşi atribuie contracte de milioane de euro, fără ca aceasta să constituie un conflict de interese, deciziile în probleme declarate de interes public se iau în spatele uşilor închise, instituţia consultării publice este pur formală, studiile de fezabilitate sunt manipulate pentru a obţine rezultatul precomandat, iar oraşul este dominat de interese imobiliare transpartidice.
La rândul ei, Roxana Wring, preşedintele asociaţiei Pro Do Mo, a vorbit în special despre cazul Buzeşti-Berzei, zonă în care au fost demolate mai multe imobile protejate şi monumente istorice care au fost declasate, în vederea construcţiei "diametralei nord-sud".
"O zonă plină de istorie, de obiective importante a dispărut", a spus ea, adăugând că nu au existat studii sociale sau economice înaintea demarării acestui proiect.
Ea a subliniat, totodată, că au existat încălcări ale legii şi ale drepturilor omului, prin aceea că, în cazul unor monumente istorice, demolarea a început înainte ca acestea să fie declasate,