Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat că Rusia nu îşi va retrage armamentul din Transnistria, decât după soluţionarea conflictului, argumentând că nu poate folosi forţa pentru a convinge autorităţile de la Tiraspol, care se opun transferului de muniţii ruse, relatează NewsIn.
Lavrov a declarat marţi că Rusia este dispusă şi interesată de transferul de armament din Transnistria, precum şi de o schimbare a formatului forţelor de menţinere a păcii - pe care le-ar vedea plasate mai degrabă sub mandat OSCE - dar numai după ce se va ajunge la o soluţie în conflictul transnistrean.
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, această soluţie este acordarea unui statut special Transnistriei, în cadrul unei Moldove unificate, căreia ar urma să-i fie respectată integritatea teritorială, dar, a ţinut să sublinieze Lavrov, ar trebui, de asemenea, ca Moldova să-şi menţină neutralitatea înscrisă în Constituţie.
Lavrov a accentuat, în aceste condiţii, că importantă este reluarea oficială a negocierilor în format 5 plus 2, în cadrul cărora a pledat din nou pentru dialog direct între Chişinău şi Tiraspol, arătând clar că Moscova doreşte ca Transnistria să aibă statut de parte egală în discuţii (ceea ce Chişinăul respinge). Negocierile au fost întrerupte de Tiraspol din 2006.
"Suntem interesaţi în îndepărtarea şi dezafectarea rapidă a tuturor acestor materiale (armament - n.r.) şi de aducerea lor pe teritoriul nostru, cu condiţia ca toate standardele de siguranţă să fie îndeplinite. Partea transnistreană susţine ca transferul de materiale să fie făcut doar în cadrul procesului de reglementare. Nu putem folosi forţa pentru a obliga partea transnistreană să nu se mai opună transferului de armament", a subliniat Lavrov. "Ar avea consecinţe negative", a adăugat el.
El a amintit că în timpul negocierilor din 2003 (planulKozak), din