Sondele spatiale care au trecut pe langa inelele din jurul planetelor Jupiter si Saturn au reusit sa ofere imagini relevante pentru cercetatori, astfel ca o parte dintre misterele lor au fost dezvaluite.
Sondele Cassini, Galileo si New Horizons au reusit sa suprinda unele valuri ale inelelor care arata ca acestea au fost lovite de fragmente ale unor comete in ultimii zeci de ani, arata NASA.
Jupiter, gigantul gazos al sistemului solar, este inconjurat de mai multe inele, mai subtiri decat cele ale planetei Saturn. Inelele au fost lovite de cometa Shoemaker-Levy 9 in iulie 1994, motiv pentru care s-au format unele valuri in inele.
Potrivit unui studiu publicat in revista "Science", si planeta Saturn ar fi fost lovita de un corp similar in 1983, ceea ce ar fi dus la formarea unor valuri similare.
"Avem dovezi ca inelele unei planete pot fi afectate de anumite evenimente care s-au petrecut in ultimii 30 de ani, si nu doar de unele petrecute in urma cu milioane de ani. Sistemul solar este mai dinamic decat credeam", arata Matthew Hedman, cercetator la NASA.
Cercetatorii au observat deformarea inelelor inca din 1990, dupa imaginile obtinute de sonda Galileo, insa abia in 2004, cand Cassini a inceput sa transmita imagini de o calitate mai buna, s-a observat exact modul in care inelele sunt afectate de comete.
Hedman si colegul sau Mark Showalter au constatat ca exista deformari ale inelului cel mai apropiat de Jupiter, iar in 1983 ceva a mutat inelul de pe axa sa, cu aproximativ 300 de metri.
Cercetatorii arata ca astfel de coliziuni sunt destul de comune si au loc de cateva ori in decurs de zece ani in cazul planetei Jupiter si de cateva ori odata la o suta de ani, la planeta Saturn. Astfel, inelele functioneaza ca discurile de vynil, inregistrand aceste coliziuni si oferind in