Miile de refugiaţi tunisieni ajunşi pe Lampedusa ar putea primi permise de şedere temporară ce le-ar permite să circule liber în Europa. Miniştrii italieni au acuzat Europa că nu se implică în criza imigranţilor. Altă soluţie ar fi repatrierea lor în masă, spune guvernul de la Roma.
Ministrul de Interne, Roberto Maroni, a avertizat UE că Italia ar putea da permise de şedere temporară miilor de imigranţi tunisieni ajunşi pe insula Lampedusa. Ceea ce le-ar permite să circule în alte ţări UE, "aşa cum îşi doresc", a explicat Maroni.
Citeşte şi:
Berlusconi: show pe „insula disperaţilor"
Italia introduce măsuri protecţioniste
Ameninţarea vine după ce alte state UE(în special Franţa şi Germania) au refuzat să primească o parte dintre aceşti imigranţi. „Este un mod de a face Europa să înţeleagă că, în faţa totalei sale lipse de colaborare, avem măsurile legislative necesare pentru a pune în aplicare principiul solidarităţii", a mai precizat Maroni. O altă soluţie ar fi, în optica Italiei, repatrierea imigranţilor.
După revolta din ianuarie care a dus la căderea dictatorului Ben Ali, circa 18.000 de tunisieni au plecat pe ambarcaţiuni (multe improvizate) spre cea mai apropiată „poartă de intrare" în Europa, respectiv insula Lampedusa. Numărul depăşeşte cu mult capacităţile de primire ale insulei, iar imigranţii au ajuns să trăiască din mila localnicilor. Venit în urmă cu două zile la faţa locului, premierul Silvio Berlusconi le-a promis locuitorilor insulei că îi va scăpe de imigranţi „în 60 de ore".
Zis şi făcut. Joi, aproximativ 2.000 de tunisieni au fost îmbarcaţi pe feriboturi şi duşi către tabere de pe teritoriul continental al Italiei. Primii 1.000 au ajuns ieri la Puglia. Ieri însă, evacuarea a fost suspendată după refuzul mai multor regiuni italiene de a găzdui tabere improvizate de corturi. Berlusconi a venit cu o