Eurodeputatul PDL Cristian Preda critică legea privind plafonarea salariilor profesorilor şi s-a arătat nedumerit că Ministerul Educaţiei a putut să elaboreze un proiect cu greşeli ortografice şi cu "formule goale de sens", relatează NewsIn.
Europarlamentarul susţine că a citit proiectul de lege şi nu reuşeste să înţeleagă cum e posibil să se strângă într-un act oficial "atâtea greşeli de ortografie", "atâtea formulări neglijente", "atâtea fraze eliptice", "atâtea formule goale de sens".
Preda taxează şi faptul că în lege se găsesc pasaje în care domină filosofia "copy paste", cum e o parte din capitolul despre impactul proiectului de lege, care spune că "Impactul asupra mediului de afaceri. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri. Impact social. Prezentul act normativ nu are impact asupra mediului de afaceri". El spune şi că în unele rubrici informaţiile utile sunt evitate cu ajutorul formulei "nu este cazul".
"De fapt, felul în care arată acest document al Ministerului Educaţiei e cel mai bun argument pentru nevoia măririi salariilor din învăţământ", a afirmat omul politic.
Cristian Preda consideră că reforma educaţiei nu se poate face prin austeritate.
"Eu nu cred că o reformă a educaţiei poate reuşi în condiţii de austeritate. Ministrul Funeriu crede contrariul. Sunt convins însă că împărtăşim măcar un lucru, şi anume ideea că o reformă a educaţiei nu poate fi formulată cu superficialitatea cu care vorbesc precupeţele din piaţă. Altfel, ajungem nu doar la o reformă fără bani, ci şi la o reformă fără formă", conchide eurodeputatul PDL.
Coaliţia discută mâine legea prin care salariile profesorilor sunt plafonate şi se stabileşte că drepturi salariale de majorare nu pot fi acordate în urma unor decizii ale instanţelor. Opoziţia a anunţat că va depune plângeri penale dacă legea este adoptată.
Cristian Pr