"Nu sunt de acord cu Obama în toate aspectele, dar îl stimez şi am încredere în el", spune un anume Ed, din Carolina de Nord, în clipul prin care preşedintele american în exerciţiu şi-a lansat, luni, candidatura pentru un nou mandat la Washington DC.
Teoretic, s-ar găsi alte milioane şi milioane de americani care să nu fie de acord cu Barack Obama şi care, pe deasupra, să nu-l respecte îndeajuns astfel încât să-l voteze iar, după cum anunţă Ed că va face. Practic, rivalii republicani nu au reuşit până acum să iasă în public decât cu o singură intenţie de candidatură, fostul guvernator al statului Minnesota, Tim Pawlenty.
Sarah Palin, Mitt Romney, Newt Gingrich...
Alte nume din panoplia prezidenţiabilă a republicanilor sunt Mitt Romney, fostul guvernator al statului Massachusetts, Newt Gingrich, fostul purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Mike Huckabee, ex-guvernator al statului Arkansas, Haley Barber, guvernatorul în funcţie al statului Mississippi şi - un nume într-o mare măsură apreciat şi contestat - Sarah Palin, propunerea pentru funcţia de vicepreşedinte a lui John McCain, adversarul lui Barack Obama din 2008.
...Donald Trump
De pe lista "şi alţii" fac parte cunoscutul magnat din industria imobiliară Donald Trump, guvernatorii Mitch Daniels (Indiana) şi Chris Christie (New Jersey), Hermann Cain, fost director al unui lanţ de pizzerii, şi un alt personaj feminin, Michele Bachmann, membră a Congresului.
Obama, greu de bătut
Reticenţa oponenţilor lui Obama de a intra în cursa prezidenţială - acum când mai sunt 20 de luni până la momentul decisiv - poate arăta o lipsă de încredere că preşedintele SUA poate fi învins, analizează BBC.
Într-adevăr, într-un sondaj realizat de Pew Research Center în luna martie, 47 la sută dintre respondenţii americani au indicat că l-ar realege pe Barack Obama. Dar aceeaşi cerceta