Alimentele de bază ar putea fi cu până la 60% mai ieftine dacă plantele modificate genetic s-ar putea cultiva cu acceptul Uniunii Europene. Declaraţia aparţine ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care a explicat că fără biotehnologie nu va putea fi evitată scumpirea, la nivel mondial, a alimentelor.
"E vorba de oferirea unor cantităţi sporite de alimente realizarea producţiilor cu aceste biotehnologii sunt mai mici cu 40, 50 până la 60%. Costurile de realizare a alimentelor se reduc ca atare şi preţurile alimtentelor se pot reduce", a explicat pentru Realitatea TV Valeriu Tabără.
"Creşte producţia, se îmbunătăţeşte calitatea, se reduc cantităţile de pesticide şi poluarea mediului şi sunt mai ieftine, pentru că se obţin cu costuri mai mici", a adăugat Tabără.
Ministrul Agriculturii a mai spus că "în 1996, când aceste plante au fost introduse industrial în cultură, nu s-a determinat niciun fel de boală, nici măcar o alergie".
De cealaltă parte, ecologiştii îl contrazic şi spun că plantele modificate genetic nu sunt doar dăunătoare sănătăţii noastre, dar nici măcar nu realizează producţii impresionante.
"Nu există studiu public în România care să arate siguranţa organismelor modificate genetic. Pot cauza toxicitate pentru organele interne, rinichi şi ficat aşa cum arată recente studii ştinţifice, chiar şi alergii în unele cazuri şsi nu s-au produs acele recolte miraculoase la hectar care au fost produse de corporaţiile chimice", a declarat Gabriel Păun, preşedintele asociaţiei Agent Green.
Interesul şefului de la agricultură pentru produsele biotehnologiei moderne a fost dezvăluit într-o cablogramă Wikileaks.
Americanii, cei mai mari producători de organisme modificate genetic, şi-au găsit un aliat bun în ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără pentru a-i convinge pe români de avantajele biotehnologiei. O arată o telegramă Wi