În perioada crizei, între 2008 şi 2010, aproximativ un milion de români au plecat în străinătate pentru a-şi găsi un loc de muncă. Mulţi dintre ei sunt oameni cu studii superioare, care au renunţat la situaţii aparent sigure în România pentru slujbe necalificate în Europa.
După un anumit eveniment, Preşedintele României a venit special la ziarist să-i strângă mâna, semn că nu mai e mânios pentru tirul de întrebări incomode cu care fusese asaltat de tânăr. Jurnalistului cu pricina nici prin gând nu i-ar fi trecut că câteva luni mai târziu, împins de criză, va ajunge să culeagă cu capul plecat căpşune într-un sat anonim din Anglia şi să doarmă într-o caravană ruginită. Pseudonimul sub care a acceptat să-şi spună povestea este Alin Pescaru.
Totul a început după valul de micşorări de salarii din presa scrisă, care a început în 2009 din cauza crizei financiare. La asta s-a adăugat umflarea peste noapte a ratelor la creditele imobiliare în franci elveţieni, combinată cu devalorizarea leului. În trei luni am intrat în incapacitate de plată". Aşa începe povestea ziaristului A. P., care în urmă cu doi ani a preferat să plece să muncească în Anglia decât să ia în piept criza românească. „Am scris poveş-tile de viaţă ale unor miniştri, prim-miniştri, alteţe regale, miliardari, aşa că cei din anturajul meu îşi imaginau că pentru un om cu relaţiile şi contactele mele, care se învârte în cercuri atât de selecte, este imposibil să decadă pe scara ierarhică a meseriilor până la dizgraţiosul stadiu de: «câh! căpşunar»", mai spune A.P. Ziaristul împreună cu soţia sa au mers la o firmă de recrutare pentru muncă sezonieră în agricultură şi au semnat contracte de lucrători necalificaţi în Anglia, unde ora de muncă este plătită cu echivalentul a 30 de lei.
„Cel mai prost căpşunar"
Fostul ziarist a devenit o curiozitate pe plantaţia de căpşuni, atrăgând în mod spec