Într-un singur judeţ din Moldova, poliţa împotriva dezastrelor s-a vândut într-un ritm decent, în timp ce, pe ansamblul ţării, zona urbană adună peste 80% din asigurările împotriva dezastrelor.
Poliţa obligatorie împotriva dezastrelor se vinde cel mai puţin chiar în zonele cele mai expuse la calamităţi. Potrivit datelor remise RL de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, mai bine de jumătate din cele aproximativ 480.000 de poliţe PAD vândute până la finele lunii martie au fost distribuite în doar şase judeţe ale ţării plus Bucureşti. În acelaşi timp, în Moldova, zona cea mai afectată de inundaţiile care lovesc an de an România, vânzările sunt mai mult decât modeste. În Botoşani, de exemplu, au fost vândute doar 4.600 de poliţe, în Suceava 7.400, iar în Vaslui doar puţin peste 5.400 de locuinţe au fost asigurate. Un număr semnificativ de judeţe adună sub 5.000 de poliţe obligatorii. Mai mult, aproximativ 85% din poliţe au fost vândute în zonele urbane, mai puţin afectate de inundaţii.
Click pe grafic pentru a mări
Miliarde de euro pierdute din cauza inundaţiilor
România este expusă la o serie de dezastre naturale în special la riscurile de cutremur, inun-daţii şi alunecări de teren. Potrivit PAID, în intervalul 2005-2010, inundaţiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro. Au fost afectate aproape 62.000 de locuinţe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. Guvernul a aprobat, în cei cinci ani, eliberarea din rezervele de stat a unor ajutoare umanitare în valoare totală de peste 233 milioane euro. „Aceste evenimente pot genera probleme sociale, iar fi-nanţarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales în contextul existenţei unor constrângeri bugetare. În plus, potrivit legii, în cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD cei care nu şi-au asigurat lo