Copiii de la grădinițe, școli sau licee din județul Ialomița sunt inițiați în tehnica încondeierii ouălor de Paște, la Muzeul Național al Agriculturii.
Timp de două săptămâni, peste 300 de preşcolari și elevi de gimnaziu şi de liceu vor descoperi tehnica tradiţională a încondeierii ouălor cu ceară de albine, condei de aramă şi vopseluri naturale sau sintetice.
Vopsirea ouălor de Paște reprezintă o adevărată tradiție la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia. An de an sute de copii din tot județul, însoțiți de dascăli sau părinți trec pragul acestui unic lăcaș de cultură și sunt îndrumați de muzeografi în această minuțioasă tehnică de vopsit ouăle.
Tehnică arhaică de încondeiat
„În jurul oului s-a creat o întreagă mitologie. Aici la muzeu le explicăm copiilor despre originea ouălor înroşite în folclorul românesc şi în lume, despre diversele tradiţii în legătură cu ouăle de Paşti, despre tehnica vopsirii şi a ornamentaţiei sau despre simbolistica motivelor de pe ouăle încondeiate“, spune Viorica Capbun, muzeograf.
Lucrate cu iscusință și migală ouăle încondeiate îmbină motive arhaice precum soarele , spicul , coarnele berbecului, fierul plugului, furca sau frunza cu simbolul crucii. Copiii au dovedit că au răbdarea necesară să dezlege tainele acestei arte, aşa că şi-au pus toată iscusinţa şi migala în încondeierea ouălor de Paşti.
„Am reușit să fac o floricică și o inimioară. E foarte greu, trebuie să ai răbdare și să nu-ți tremure mâna. Îmi place la nebunie să pictez. După ce termin oul de vopsit o să-mi scriu și numele pe el“ spune, încântată, Florentina Miu (7 ani).
La câteva scaune distanță de Florentina, un băiețel, cu privirea încruntată, se chinuia să traseze o linie dreaptă pe un ou. Când reușește să ducă „misiunea“ la bun sfârșit, chipul i se luminează zâmbitor.
„E tare greu, dar o să fac