Condimentele si mirodeniile pe care le adaugi in mancare nu o fac doar mai buna; ele aduc beneficii greu de imaginat organismului, pe diverse cai.
Unele iti pot lua durerea de dinti cu mana, altele iti pot cobori tensiunea, altele colesterolul, in timp ce altele te feresc de actiunea diverselor bacterii, printre care si E.coli sau salmonella. Nu degeaba in tarile cu o clima fierbinte si mancarea e mai condimentata.
Scortisoara
E atat de gustoasa incat doar si pentru atat si tot ar trebui pulverizata peste diverse feluri de mancare. Totusi, pe langa gust, conform Reader's Digest, scortisoara tine sub control nivelul zaharului din sange, ceea ce e benefic mai ales in cazul diabeticilor, daca e consumata zilnic.
Un sfert sau jumatate de lingurita de scortisoara pe zi micsoreaza valoarea trigliceridelor si a colesterolului cu 12 pana la 30%. In plus, previne formarea cheagurilor de sange, ceea ce o face excelenta pentru inima.
La fel ca multe alte condimente, scortisoara are proprietati antibacteriene si antiinflamatoare. Studiile au aratat ca lupta cu mai multe tipuri de bacterii, printre care si E.coli. Bogata in antioxidantii numiti polifenoli, iti pastreaza inima sanatoasa. Contine si fibre si amelioreaza aciditatea stomacului in unele cazuri.
Cuisoarele
Adesea folosite in bucataria indiana, dar nu numai, cuisoarele contin o substanta antiinflamatoare numita eugenol. In studiile recente realizate pe animale s-a aratat ca acesta inhiba o proteina ce duce la inflamatii. In plus, din studii a mai reiesit ca acest condiment are puternice proprietati antioxidante.
Combinatia de proprietati antiinflamatoare si antioxidante aduce majore beneficii sanatatii, de la prevenirea bolilor de inima pana la prevenirea cancerului, dar si incetinirea degradarii oaselor si cartilajelor, cauzat