In ultimii ani, pe piata romaneasca au ajuns din ce in ce mai multe fructe care nu cresc la noi, cum ar fi avocado sau rodiile, insa in lume exista numeroase altele de care probabil nu ai auzit si pe care nici nu le-ai incercat.
Woman's Day iti prezinta cateva astfel de exemple:
1. Mana lui Buddha
Acesta, denumit si bushukan sau fructul cu degete, face parte din categoria citricelor, coaja lui semanand oarecum cu cea a lamaii. Este originar din sud-vestul Chinei si nord-estul Indiei, arata ca o mana cu foarte multe degete, uriasa, si poate creste pana la 30 de centimetri.
Atunci cand este despicat pe verticala se poate observa un miez alb, putin zemos si adesea fara seminte. Fructul este pretuit adesea pentru parfumul puternic (ca de violete), iar coaja groasa este folosita frecvent pentru gemuri, pentru a aroma lichioruri si pentru a parfuma hainele.
2. Monstera Deliciosa
Originara din Mexic si America Centrala, aceasta planta este cunoscuta in special pentru rolul ei decorativ, insa fructul, care este singura parte neotravitoare a ei, este popular la tropice.
Este nevoie de peste un an pentru ca fructul sa se coaca, iar gustul lui seamana cu un amestec intre ananas si banana. Este consumat adesea proaspat, sau in diverse preparate culinare cum ar fi inghetata ori salata de fructe si, de asemenea, si pentru a aroma anumite bauturi.
3. Chayote
Originar din America Centrala (posibil Guatemala), acest fruct in forma de para face parte din aceeasi familie cu pepenele si castravetele. Este cultivat in prezent in Mexic si in anumite zone din America.
Miezul este asemanator cu cel al castanelor de apa si poate fi preparat in multe feluri - fiert, copt, fiind folosit de la sucuri pana la gemuri.
4. Salak
@N_