Pentru prima dată în ultimii opt ani, ieri, premierul italian a compărut în faţa justiţiei, în procesul în care este acuzat de evaziune fiscală. Prim-ministrul are şase procese pe rol. „Este o acuzaţie incredibilă“, a spus, la ieşire, Berlusconi, acuzând judecătorii că îl persecută. Au urmat uralele susţinătorilor ce îl aşteptau în faţa tribunalului.
Cine conduce o ţară în care prim-ministru, judecat pentru fraudă fiscală, abuz de putere, corupţie şi prostituţie cu minore, îşi petrece mai mult timp cu avocaţii sau în sesiuni "de relaxare" decât în guvern, în pofida tensiunii politice şi a crizei economice? "Pe cine mai interesează, oricum se înţelege din start că vorbim de Italia, nu-i aşa?!", mi-a răspuns un coleg de breaslă italian. Ce-i drept, întrebarea redevine periodic subiect de presă ori de câte ori premierul Italiei Silvio Berlusconi iese în prim -plan cu vreun show TV, legat de numeroasele scandaluri în care este implicat sau de aventurile sale amoroase ce au făcut înconjurul lumii.
În timp ce Executivul de la Roma trimitea misive şi emisari la Bruxelles susţinând că Italia se simte izolată în Uniunea Europeană în privinţa problemei imigranţilor tunisieni, iar oamenii de afaceri din Confindustria lansau apeluri fără precedent deoarece "se simt extrem de singuri într-o ţară divizată", premierul Berlusconi şi-a început ieri în zori programul de lucru la tribunalul din Milano. Motivul? O audiere în procesul Mediaset, legat de afacerile familiei sale, una dintre cele mai bogate din Italia, ce deţine un adevărat imperiu mediatic. Întâmpinat de circa 200 de susţinători, dar şi de contestatari, Berlusconi nu a scăpat ocazia de a se adresa fanilor.
S-a lăudat cu performanţele sale de lider şi de "mare comunicator" şi a atacat justiţia şi magistraţii care, susţine el, "lucrează împotriva ţării". "Sunt cel mai persecutat om de sistemul jud