EXCLUSIV. Bronislaw Wildstein este un intelectual ce provine din rândurile Solidarităţii. Editorialist al cotidianului Rzeczpospolita şi colaborator apropiat al fostului preşedinte Lech Kaczynski, Wildstein explică pentru România Liberă situaţia Poloniei la un an de la tragedia de la Smolensk.
La un an de la tragedia aviatică de la Smolensk, în care au murit, alături de preşedintele Lech Kaczynski, alte 95 de persoane, marea majoritate membri ai elitei politice şi militare, Polonia rămâne profund divizată între adepţii puterii liberale, suspectată că a ascuns, în complicitate cu Moscova, cauzele reale ale accidentului aviatic din urmă cu un an şi ai opoziţiei conservatoare. Din acest motiv, ceremoniile de comemorare au fost marcate de proteste împotriva guvernului şi a Moscovei. Una dintre cele mai puternice voci contestatare îi aparţine lui Bronislaw Wildstein.
A trecut un an de la tragedia de la Smolensk. Aţi scris că lumea a aflat ceea ce autorităţile ruse vroiau să se ştie, prin raportul comisiei ruseşti MAK. De ce nu a avut Polonia o reacţie mai fermă?
Bronislaw Wildstein: Acordul dat pentru preluarea întregii anchete de către partea rusă a fost o abandonare parţială a suveranităţii noastre. Nu spun că ruşii ar fi acceptat cu uşurinţă să ne trateze ca parteneri. Se cuvenea totuşi să se facă toate eforturile pentru obţinerea statutului de partener şi pentru internaţionalizarea anchetei. În schimb, premierul Tusk a acceptat toate concesiile posibile. A acceptat Convenţia de la Chicago, care se referă la avioanele de pasageri, deşi avionul care a suferit dezastrul era militar şi de un tip special, întrucât transporta autorităţile de stat. Polonia şi Rusia semnaseră în 1993 o înţelegere privitoare la dezastrele avioanelor militare, de care guvernul nu a spus nimic, dezvăluită doar de Rzeczpospolita. Putem rămâne cu impresia că premierul Tusk şi