Sortimentele cu adevărat hrănitoare sunt cele obţinute din făină integrală. Evitaţi, pe cât posibil, pâinea albă, întrucât conţine multe glucide care suprasolicită pancreasul şi este săracă în substanţe nutritive.
În medie, un român consumă 101 kilograme de pâine şi de produse de panificaţie anual, conform rezultatelor unui sondaj realizat, anul trecut, de Gallup. Conform nutriţioniştilor, cuvântul „pâine" desemnează, de fapt, sute de produse de panificaţie diferite din punct de vedere nutriţional şi compoziţional. În limbajul comun însă, pâinea stă la baza alimentaţiei şi este nelipsită de pe masa românilor. Însă nu toată pâinea este de bună calitate.
Citiţi şi:
Pâinea care are gust de …pâine
Pâine şi produse de patiserie în valoare de peste 700 de lei confiscate de poliţişti
De aceea, înainte de a o cumpăra, se recomandă citirea cu atenţie a etichetei. Pâinea autentică se obţine din făină integrală, neagră (culoarea mai închisă provine de la măcinarea cerealelor cu tot cu învelişul şi cu miezul boabelor), din drojdie, apă şi din sare. Acest tip de pâine (integrală) este o sursă esenţială de nutrienţi şi de proteine şi are un indice de saţietate ridicat.
Din păcate însă, cele mai multe persoane (peste 60%) preferă pâinea albă (de exemplu, franzela) care este cea mai ieftină şi săracă în substanţe nutritive. „Pâinea albă, preferata românilor, este cea mai nerecomandată, deoarece are un profil nutriţional dezechilibrat.
Aceasta conţine multe glucide,care îi conferă un indice glicemic ridicat ce determină oscilaţii ale nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, pot fi favorizate o serie de maladii, precum obezitatea şi diabetul", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpului asociază pâinea albă cu