Incepand de la 1 iulie, angajatii din Romania si Bulgaria vor primi permise de munca pentru Olanda doar in situatii exceptionale, daca nu se gasesc muncitori in Olanda sau in alte tari ale UE, potrivit unei decizii a Guvernului.
Guvernul olandez a aprobat masurile propuse de ministrul Muncii, Henk Kamp, care intentioneaza sa scada somajul in aceasta tara. Masurile au fost propuse pentru a-i forta pe olandezi sa accepte si joburi in agricultura si horticultura, care pana acum erau obtinute de muncitori din Romania si Bulgaria, relateaza NISNews.
Aproape 165.00 de persoane au venit sa munceasca, in Olanda, in agricultura, horticultura, constructii si transport, dupa extinderea UE in 2004. Kamp sustine insa ca peste un milion de olandezi sub varsta de 65 de ani nu au locuri de munca si iau ajutoare sociale, desi somajul este la unul din nivelurile cele mai scazute din Uniunea Europeana.
Despre muncitorii din Romania si Bulgaria, pentru care Olanda inca nu si-a deschis complet piata muncii dupa integrare, ministrul spune ca nu trebuie primiti. "Nu stiu de ce sa ii primim. Intai sa ii ajutam pe cei care nu isi gasesc de munca in Olanda, apoi sa ne uitam catre Uniunea Europeana, si abia apoi in afara UE", a spus acesta.
Olanda a mentinut restrictiile pe piata muncii pentru Romania si Bulgaria, dupa aderare, motiv pentru care cele doua tari sunt considerate de ministru a fi "in afara UE".
Astfel, doar in cazul in care nu va fi gasit un muncitor in Olanda sau in alt stat din UE, vor fi angajati muncitori din Romania si Bulgaria.
Fermierii din Olanda sustin insa ca in prezent se bazeaza pe muncitorii romani si bulgari si nu sunt multumiti de masuri, spunand ca administratia de la Haga incearca sa arunce vina pe muncitori, pentru ca nu are capacitatea de a integra in piata muncii olandezii. Fermierii din o