Ministrul Afacerilor Sociale din Olanda, Henk Kamp, a înaintat o propunere guvernului ca cetăţenii din România şi Bulgaria, alături de cei din afara Uniunii Europene, să primească permise de muncă doar în cazuri excepţionnale, informează Euractiv.ro
Kamp propune ca angajatorii din sectorul agricol să recurga într-o mai mare masură la şomerii olandezi, încercând să-i determine pe aceştia să se angajeze.
"Peste un milion de persoane cu vârsta sub 65 de ani nu au un loc de muncă", şi-a justificat Kamp iniţiativa
În ceea ce priveşte cetăţenii din afara UE, Kamp susţine că "ei nu ar trebui primiţi întrucât contribuie la creşterea şomajului în Olanda". Problema este că ministrul olandez include şi România şi Bulgaria în categoria "în afara UE", chiar dacă cele două ţări au aderat în 2007.
Astfel, angajatorii care au nevoie de bulgari şi români trebuie să depună toate documentele necesare acordării unui permis de muncă angajaţilor respectivi. Este planul lui Henk Kamp ca "sistemul să devină mult mai restrictiv". Nu este însă şi cazul cetăţenilor din celelalte state membre, care "beneficiază de dreptul fundamental de a munci în Olanda", conform oficialului.
Organizaţia fermierilor LTO se declară neumulţumită de afirmaţiile făcute de Kamp. "Haga aruncă incapacitatea sa de a recruta olandezi şomeri pe angajatori", susţine preşedintele Albert Jan Maat. Cultivatorii de pomi fructiferi, căpşune şi legume din Noord-Brabant angajează, în special, români sau bulgari.
De la extinderea UE din 2004, aproximativ 165.000 de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est au lucrat, în Olanda, în agricultură şi horticultură, construcţii, industrie şi sectorul transporturilor.
Ministrul Afacerilor Sociale din Olanda, Henk Kamp, a înaintat o propunere guvernului ca cetăţenii din România şi Bulgaria, alături de cei din afara Uniunii Europene, să primească permi