Dragomir Tomaşeschi susţine că a fost o alegere personală preluarea conducerii Prefecturii. La interviurile „Adevărul de Seară“ el vorbeşte despre schimbările pe care le-a introdus în administraţie.
Adevărul de Seară: Ce presupune funcţia de prefect?
Dragomir Tomaşeschi: Activitatea mea principală este de verificare a legalităţii tuturor documentelor emise de autorităţile locale. Dacă găsim ceva în neregulă, solicit să se corecteze sau atac în contencios administrativ. Într-o zi semnez 500-600 de acte, hotărâri, acţiuni, răspunsuri la petiţii, întâmpinări şi recursuri. Mă sună telefonul de 300-500 pe zi tot cu probleme.
Scandal la vârful Prefecturii Iaşi. Şeful instituţiei este acuzat că a cerut şpagă 1,16 milioane de euro
Cum aţi încercat să rezolvaţi problemele de fond funciar?
Când am venit la Prefectură, pe 6 martie 2009, am găsit 45.000 de dosare de fond funciar şi analizate abia câteva mii. Am făcut hotărâri colective pe situaţii asemănătoare pentru că mulţi cetăţeni erau ţinuţi într-o veşnică aşteptare şi, chiar dacă nu aveau toate actele la dosar, nu aveau posibilitate să atace în justiţie. Plaja noastră de acţiune este limitată, dar magistratul are una mai largă. De aceea am respins multe cereri, dar le-am dat posibilitatea oamenilor să atace în justiţie. Acest lucru a însemnat ca, într-un timp relativ scurt, sute de oameni să dea în judecată Prefectura.
Prefectura este parte în mii de procese? Cum explicaţi?
Numărul acestor dosare a crescut dramatic pentru că am emis multe hotărâri într-un timp mult mai scurt. Sunt situaţii în care Prefectura a pierdut procesele şi aveam de plătit cheltuieli de judecată, dar cel mai important lucru este că am recunoscut dreptul cetăţeanului. Avem de plătit sume bunicele drept cheltuieli de judecată. Nu sunt multe acţiuni penale. Aşa trebuie. Este de datoria mea să scot