A renunţat la cariera de poliţist în România şi se pregăteşte să devină poliţist în Spania. Între timp, decorează spaţiile publice şi grădinile valencienilor cu sculpturi din trencadiz.
Ioneloş Gogoşanu a devenit de circa un an de zile ucenicul artistului Rafael Gallent Petit, iar operele sale sculptate şi placate cu trencadiz (asemănător cu mozaicul) sunt la mare căutare în Castellon, comunitatea Valenciana. „Sunt în Spania din 2002. Eşecul, trădarea şi căutarea unei vieţi mai dulci m-au determinat să plec din ţară”, spune el.
Poliţistul oltean va apăra legea în Spania
Zece ani a lucrat în poliţie, din 1988 până în 1998: la Evidenţa Populaţiei Bucureşti, Postul de poliţie Vitomireşti şi la Balş. „În poliţie mi-a plăcut avansarea dar, dacă nu ai relaţii, eşti fiul ploii, nu poţi face carieră pe mintea ta. Am fost propus pentru avansare ca ofiţer la Bucureşti, dar a fost altul din Slatina promovat. Adunate, mai multe nemulţumiri m-au determinat să-mi dau demisia. Acum sunt mulţumit că am făcut pasul ăsta fiindcă aici, în Spania, peste puţin timp pot lucra din nou ca poliţist. Diploma din ţară nu mi-a fost recunoscută, aşa că am început cu examenele - probe fizice, medicale, teste de cultură generală, examenele specifice (Constituţia Spaniei, Drept Penal, Procesual penal, Cod Civil şi Cod Penal), verificări pe tema cazierului din ţară şi din Spania”, povesteşte Ioneloş.
După demisia din poliţie, a lucrat într-un atelier particular în Craiova ca desenator de mobilă, până la plecarea din ţară.
De la construcţii, la artă
„Am lucrat 5 ani în construcţii, unde am învăţat să mânui bine mistria. A fost un calvar, lucrasem în poliţie şi nu ştiam nici să o ţin de mâner, dar cu timpul am devenit maestru. Societatea s-a închis şi am găsit de lucru la un particular să lipesc bucăţi sparte de faianţă pe un gard din beton. L-am